godek2 dapur kak nor67, jumpa ikan masak 3 rasa..oleh kerana i takde stok ikan, maka i pun mempertaruhkan kehenseman cik udang yg dah lama dok bertapa dalam ice-box itu...hihi...sedap...cuma i ni mmg manusia paling malas nak hiris nipis2...hiris kasor2 jek sudah~ mintak izin C&P ye kak nor...terima kasih daun keladi..kalau ada lagi resipi, post le lagi...(lebih afdhal, pos kan ke sini) hehehe...ada jugak stok2 yang takde, jadi i ganti je dgn apa yg ada... ikan masak 3 rasa dari kak nor67
Bahan:-
- 1 ekor ikan siakap - (yang ni kita ganti dgn udang goreng tepung jek)
- 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nk kuah lebih
- 2 camb minyak - untuk menumis
- garam secukupnya
Bahan Cincang Halus:-
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
- 1/2 kuntum bunga kantan ~ (kita ganti dgn hirisan serai, sbb takde kantan)
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan Sos:-
- 2 camb cili kisar
- 1 camb sos tomato
- 2 camb sos plum ~ (yang ni pun kita takde, tambah sos tomato lebih sikit)
- 2 camb gula pasir
- 2 camb sos cili
- 1 camb jus limau nipis ~(kita tak letak, sbb rasa tadi mcm dh masam)
- 1 camt kicap manis
- (kita tambah sikit tepung jagung nak pekatkan kuah :))
Cara Memasak:-
- Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
- Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hinga ikan masak.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan2 cincang selama 1 minit.
- Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
- Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
- Masak hinga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
Thank you...
ReplyDelete