actually, resipi ni di ambil dari kak ita.. tak susah pun..cubaan kali pertama gagal..jadi biskut..huhu..konon2 nak buat muffin versi malaysia..ha, last2 jadi cookies..maksudnya, adunan kek/muffin mesti lebih cair dari adunan cookies, sebab tulah cookies keras..
guna cooking coklat tau nak masak muffin ni..
ummi c&p je kak ita ye??
Bahan-bahan
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
1.Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
2.Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair.
3.Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
4.Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
5.Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
6.Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
7.Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. hiaskan dgn apa2 sahaja yang ada
8.Bakar selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment